Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Silence of the lambs

...ή "Η σιωπή των αμνών" στα ελληνικά. Όπως κι αν έχει πρόκειται περί Τ-Α-Ι-Ν-Ι-Α-Ρ-Α-Σ. Ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ, ίσως το καλύτερο.
Σκεφτείται ότι πρόκειται για ταινία του 1991 (πάντα είμαι διστακτικός για παλιές ταινίες) κι όμως σου μεταφέρει ένταση που δύσκολα θα βρεις σε ταινίες των ημερών μας, χωρίς μάλιστα να καταφεύγει σε φρικιαστικές σκηνές (ΟΚ έχει κανά δυο αλλά είναι απαραίτητες για το σενάριο). Κατακρίνω τον εαυτό μου που δεν το έχει δει νωρίτερα (μόλις πριν 2 εβδομάδες) και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους δεν το έχουν δει. Δεστε το για να καταλάβετε πως ένας ηθοποιός (Anthony Hopkins) κατορθώνει να πάρει Οσκαρ με μόλις 17 (περίπου) λεπτά συμμετοχής...

ΥΓ. Αν το δείτε τότε μπορεί να σας ενδιαφέρουν και οι υπόλοιπες ταινίες που ασχολούνται με Hannibal Lecter (Hannibal(2001) , RedDragon(2002) ), δυστυχώς όμως είναι (πολύ) κατώτερες της "σιωπής"(το Manhunter δεν το έχω δει ακόμη). Ας ελπίσουμε το επερχόμενο Hannibal rising να έχει κάτι απ'την μαγεία του πρώτου.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

24

Η υπέρτατη σειρά δράσης με τον υπέρτατο πράκτορα.

Η σειρά τα σπάει αλλά (τελευταίως όλο και πιο) συχνά δεν αποφεύγει σε υπερβολές.

Μόλις έχω τελειώσει τον 6ο κύκλο της σειράς και εκεί που έλεγα (στο τέλος της 5ης σεζόν):
-Ε του πούστη, τι άλλο θα σκεφτούν - δεν μπορούν να το κάνουν πιο τσόντα !!
Οι παραγωγοί της σειράς μου απαντούν:
-Ε ναι μπορούμε και καλομπορούμε!

Κάτι πυρηνικές που σκάνε σε US soil.
Κάτι σκοτεινές συνωμοσίες που δολοφονούν τον πρόεδρο.
Κάτι βαλλιστικοί πυραύλοι που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη.
Κάτι το ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα 3ου παγκοσμίου πολέμου.
Κάτι το ότι ο ήρωας μας Jack Bauer βασανίζει τον αδελφό του (για το καλό της χώρας) και στο τέλος σκοτώνει και τον πατέρα του!(πάλι για το καλό της χώρας).
Κάτι το γεγονός πως 18000 τρομοκράτες με ΑΚ-47, πυροβόλα,αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυρηνικές και ότι άλλο φανταστείς δεν μπορούν να τα βάλουν με ένα άνθρωπο που κρατά ένα πιστολάκι 9mm.

ΟΚ πρόκειται για σειρά και για να κάνει τηλεθέαση πρέπει να σου προσφέρει κάποιες συγκινήσεις δεν διαφωνώ ίσα ίσα που θεωρώ την σειρά τρομερή (το όλο concept του real-time σε κρατά καθηλωμένο-πραγματική επανάσταση σεναρίου)
Αυτό που με πειράζει όμως με αυτή τη σειρά είναι ότι μέσα στην όλη πανδαισία δράσης,περιπετειας και συνεχών ανατροπών προσπαθεί να περάσει υπογείως κάποια μηνύματα στο αμερικάνικο κοινό (πιο πολύ συμπεράσματα που πρέπει κάθε αμερικαμνός που αγαπά την χώρα του να βγάλει) .

Έχουμε και λέμε:

1. Μην εμπιστέυεσαι τους μουσουλμάνους - είναι όλοι τρομοκράτες. Ο (μουσουλμάνος) γείτονας σου μπορεί να δείχνει ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, στην πραγματικότητα όμως ανήκει σε τρομοκρατικό πυρήνα και απώτερος σκοπός της ζωής του είναι να αφανίσει την Αμερική απ'το χάρτη.

2. Τα βασανιστήρια είναι απαραίτητα για το καλό της χώρας. Έχεις τον ύποπτο υπό κράτηση και δεν σου αποκαλύπτει πληροφορίες? Μπορείς να γράψεις στ' αρ#$%@α σου τα ανθρώπινα δικαώματα και να κάνεις τα εξής:
- Να τον πυροβολήσεις στο γόνατο (αγαπημένη μέθοδος Jack Bauer - συνιστάται σε περίπτωση που αναζητάς γρήγορα αποτελέσματα).
- Απειλείς ότι θα σκοτώσεις την οικογένεια του.(τι πιο απλό)
- Ένεση με ορό υπερβολικού πόνου (πρόσεχε μην το παρακάνεις γιατί θα τον σκοτώσεις και θα σου είναι άχρηστος μετά).
- Ηλεκτροσόκ! Αμα λείπεις από το αρχηγείο μπορείς να ξεγυμνώσεις δυο καλώδια από ένα αμπαζούρ και να κάνεις την δουλειά σου
- Πλαστική σακούλα γύρω απ'το πρόσωπο(και πάλι πρόσεχε μην το παρακάνεις).
- Μπορείς πάντα να αυτοσχεδιάσεις...

3. Τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης είναι απαραίτητα και αποτρέπουν τρομοκρατικές ενέργειες. Παρακολουθείς τον ύποπτο απ'τον δορυφόρο και ξαφνικά τον χάνεις? Μπορείς να στραφείς στις κάμερες παρακολούθησης των δρόμων, σε υπέρυθρη σάρωση όλης της περιοχής από τον εφεδρικό δορυφόρο, να σκανάρεις όλες τις κλησεις από κινητό που γίνονται σ'αυτή την περιοχή, να κοιτάξεις όλα τα email κτλ κτλ. Τι κι αν παραβιάζεις κάποια ανθρώπινα δικαιώματα υπερέχει το καλό της χώρας.

4. Ο πρόεδρος της Αμερικής είναι πανέξυπνος, ικανότατος, ξέρει να κρατά τις ισορροπίες, είναι τέρας ηθικής, όλα περνούν από το χέρι του και πάνω από όλα βάζει το καλό της χώρας!
Ακόμα κι αν κάποια από αυτά δεν ισχύουν (βλέπε season 5) στο τέλος πάντα παίρνει την σωστή απόφαση - δεν κάνει λάθος λέμε πως να το κάνουμε δηλαδή? Ότι συμβαίνει και στην πραγματικότητα δηλαδή! ;-)

Δεν μπορώ να ξέρω κατα πόσο όλα αυτά γίνονται σκόπιμα ή όχι πάντως για όποιον έχει παρακολουθήσει την σειρά του είναι μάλλον προφανή.

Για τον αξεπέραστο πράκτορα Jack Bauer και τα κατορθώματα του θα τα πούμε άλλη φορά.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Μπάτσοι, γουρούνια, ...παλιοχαρακτήρες

Όλοι σας θα είδατε το video που παίζει τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια με τους αστυνομικούς που εξωθούν 2 νεαρούς να αλληλοκτυπιούνται. Πολλά γράφτηκαν για αυτό και σίγουρά πολλά πρέπει και να γίνουν. Εγώ απλώς έχω ένα δυο πραγματάκια να προσθέσω:

1. Ελλάδα:μια φιλόξενη χώρα!(κάπως έτσι δεν διαφημίζεται η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός?). Σίγουρα φιλόξενη δεν λέω, όταν πρόκειται όμως για ξανθό Σκανδιναβό τουρίστα με παχυλό πορτοφόλι έτοιμο να ξεπαραδιαστεί. Όταν πρόκειται για μελαμψό μετανάστη όμως κάθε άλλο. Εκεί ο ξένος είναι ο εχθρός και πρέπει τα όργανα της τάξης να εξαντλησουν την εφευριτικότητα τους για να να τους αποδείξουν ότι είναι ανεπιθύμητος. ΟΚ ΟΚ οι δυο νεαροί παρανόμησαν και δεν μπορώ να τους συγκρίνω με ένα νομοταγή τουρίστα. Να πιστέψω όμως ότι τα ίδια τραβά και ο Άγγλος μεθυσμένος τουρίστας στο Φαληράκι της Ρόδου που συνελήφθη επειδή επιδίδετω σε βανδαλισμούς? Όχι, γιατί εκεί είναι ευρωπαίος (δηλαδή άνθρωπος κι όχι ζώο). Όχι, γιατί σίγουρα θα απευθυνθεί σε αρμόδια όργανα/θα κάνει καταγγελίες και ΘΑ γίνει πιστευτός. Η αντίστοιχη καταγγελία ενός μετανάστη για κακοποίηση πολύ πιθανό να οδηγήσει στην απέλαση του.

2. Χωρίς video δεν πας πουθενά! Το απέδειξε το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με την ζαρντινιέρα, αποδεικνύεται ακόμη μια φορά. Υπάρχουν δυστυχώς στην αστυνομία μηχανισμοί που μπορούν και καλύπτουν/υποβαθμίζουν/κουκουλώνουν κατταγελίες για τέτοια περιστατικά και μόνο με αδιάψευστο μάρτυρα την εικόνα μπορείς να αποδείξεις κάτι. Αλλοιώς είσαι χαμένος από χέρι.

3. Ευτυχώς που υπάρχει και το youtube! Το συγκεγκριμένο video λέει κυκλοφορούσε μεταξύ αστυνομικών εδώ και κάτι μήνες. Σίγουρα δηλαδή αυτός που το ανέβασε στο youtube θα είναι αστυνομικός. Εικάζω αστυνομικός που δεν του άρεσε αυτή η ιστορία αλλά δεν είχε και τα κότσια να κάνει επώνυμη καταγγελία κι έτσι το ανέβασε στο youtube ανώνυμα με στόχο να μαθευτεί για να αναζητηθούν ευθύνες. Μπορεί το youtube να κατηγορείται για χίλια δυο αλλά σ'αυτή την περίπτωση οφείλουμε να πούμε πως αν δεν υπήρχε, το περιστατικό ίσως να μαθαινόταν και ποτέ.